Bakfietssubsidie voor ondernemers

Vroeger ging je door weer en wind op je fietsje naar je werk. Tot op de dag van vandaag is er een grote kans dat je dit nog steeds doet, maar dan op een elektrische fiets. Elektrisch fietsen is namelijk erg hip aan het worden. Helemaal als de overheid het gebruik van elektrische vervoersmiddelen stimuleert.

Wist je dat er voor e-bikes een aantal subsidieregelingen zijn? Wil je als ondernemer een elektrische bakfiets kopen? Dan heb je dus de mogelijkheid om subsidies aan te vragen bij de overheid. Hierdoor betaalt de belastingdienst in feite mee aan de aanschaf van jouw elektrische bakfiets.

MIA, Vamil en KIA subsidieregeling

Als je een elektrische bakfiets koopt, kun je in aanmerking komen voor de volgende fiscale regelingen:

  • Milieu-investeringsaftrek, de zogenoemde MIA: 50% van de aanschafwaarde van de elektrische fiets met kenteken komt in aanmerking voor een aftrek. Gewone elektrische fietsen, zoals een Babboe elektrische bakfiets, vallen in de categorie met 13,5% aftrek.
  • Versnelde afschrijving milieu-investeringen, ook wel Vamil genoemd: Op de e-bike kun je extra snel afschrijven mits het bedrijfsmiddel op de milieulijst staat. In het jaar van aanschaf kun je al 75% willekeurig afschrijven en in het jaar daarna kan de overige 25% worden afgeschreven. Dit houdt in dat je de kosten dus eerder in aftrek mag brengen dan de aanschafprijs van andere bedrijfsmiddelen. Dit levert veel voordeel op. De Vamil die je ontvangt, hangt af van toepassing zijnde belastingtarief. Voor de IB ondernemer is dit maximaal 51,95% en voor de BV is dit maximaal 25%.
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, oftewel KIA: Met deze regeling worden ondernemers gestimuleerd om te investeren. Door het toepassen van deze regeling kun je 28% van de totale investering aftrekken, mits je aan de voorwaarden voldoet.

De voorwaarden

  • Elektrische bakfiets voor het bedrijfsmatig vervoer van goederen of personen
  • Elektrische bakfiets met een aanschafwaarde van ten minste €4.000

Bekijk alle voorwaarden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Een voorbeeld

Laten we deze moeilijke termen uitleggen aan de hand van een berekening. Stel, je koopt een elektrische bakfiets van €4.000. De helft van de aanschafwaarde valt onder de milieuregelingen MIA en Vamil. In het jaar dat je de e-bike koopt, krijg je de volgende fiscale voordelen:

MIA:€ 2.000 x 13,5% =€ 270
Vamil:€2.000 x 75% =€ 1.500
KIA:€4.000 x 28% =€ 1.120
Totale belastingaftrek:€ 2.890

Wie in de hoogste belastingschijf valt (51,95%), krijgt een netto fiscaal voordeel van: €2.890 x 51,95% = €1.501. De elektrische bakfiets die je normaal voor €4.000 koopt, is dan opeens €2.499.

De persoon die een eigen BV heeft, betaalt geen inkomstenbelasting maar vennootschapsbelasting. Wie onder dit segment valt (25%), krijgt een netto fiscaal voordeel van: 2.890 x 25% = €722. De e-bike kost dan uiteindelijk €3.278.

Wil je een elektrische bakfiets kopen? Maak dan gebruik van de subsidiemogelijkheden die de overheid aanbiedt. Let wel op dat de regelingen alleen gelden voor ondernemers. De genoemde subsidieregelingen zijn dus niet voor fietsen die door werknemers gebruikt worden voor woon-werkverkeer. Wie in loondienst is en zelf een elektrische bakfiets wilt aanschaffen, valt helaas buiten de boot.

Site by Pharéo | Hosted on The Permanently Moving Network